Oldal kiválasztása

A statikus tanácsa házvásárláshoz

Szerző: | 2019. júl 16

Tudod mire figyelj, ha jó szerkezeti állapotú házat szeretnél venni?

A házvásárlás összetett feladat, de sok bosszúságtól kíméled meg magad, ha tartószerkezeti szempontból is körültekintően választasz házat.
Itt segítséget szeretnék Neked adni ahhoz, hogy a kiválasztott ház megtekintésekor, meg tudd állapítani, hogy komoly baj nem lehet a házzal statikailag.
Ezeket figyeld a ház megtekintésekor:

Repedések a házon

Alig van olyan ház, melyen ne lennének repedések. A repedések helye, iránya és mérete azonban komoly problémákra is utalhat. Ezeket általában az eladó a saját érdekében nem osztja meg Veled, vagy még ő sem tud róla. Légy tisztában azzal, hogy mik ezek a jelek, hogy tudd mikor van szükség szakértő segítségre, hogy jó házat vegyél.
Olyan is van, hogy bár nagy repedést látsz, de az, az esztétikai igényeken kívül, nem jelent különösebb problémát a későbbiekben.
A repedések részletes tárgyalása egy teljes bejegyzést igényel, most a legfontosabb repedéskárokat sorolom itt fel:
1. Mindenképp vedd komolyan, ha széles, 1 cm körüli, vagy annál nagyobb repedést látsz, esetleg a környékén még vizesedésre utaló jel, vagy utólagos vakolás látható.
2. Bővítések csatlakozásánál általában kialakulnak repedések, de nem mindegy milyen mértékben. Ha kisebb hajszálrepedéseket látsz, az normális jelenség, de nagyobb repedések már szakszerűtlen hozzáépítésre, elégtelen alapozásra utalnak.
3. Lábazati hajszál repedések, nyílászárók sarkaiból ferdén futó repedések alapozási problémákra utalnak, ilyenkor, ha ráépítést tervezel, mindenképp kérd ki szakember véleményét, mielőtt megvásárolod a házat.
4. Ha válaszfalakon fedezel fel repedést, vagy hibát, az a födémszerkezet elégtelenségére, túlzott lehajlására utal.
De mi van ha kijavították a repedést?
A repedéseket sokszor utólag kijavítják: kitömik, átvakolják mielőtt mutogatnák. Ha ez a javítás régen történt, és azóta a repedés láthatóan nem növekedett, akkor a repedés oka valószínűleg megszűnt. Ám a repedés javításának idejéről könnyedén „megfeledkezhetnek”, ilyen esetben ajánlom szakember véleményét kikérni, aki a repedés okát, talán keletkezési idejét is szakszerűen ki tudja deríteni, és a kár jelentőségét megállapítani.

Vizesedés a házon

Ázás alulról

Ha az épületen, akár kívül vagy belül, alulról jövő felázás jeleit, esetleg utólagos vakolást látsz, mindenképp kérdezz rá, hogy ezt kivizsgáltatták-e, az okát megszűntették-e. Ez természetesen lehet egy-egy eseti csőrepedés következménye is, de bizonyosodj meg róla, hogy nem elégtelen csapadékvíz elvezetésről van szó. Az alapozás, lábazat vizesedése komoly problémákat okoz, ilyen épület vásárlásába szakember segítsége nélkül ne ugorj bele.

Ázás felülről

A tetőszerkezet, födém beázásának oka is remélhetőleg, mikor nézed a házat már javításra került, ám fontos megvizsgálni, hogy mekkora területen, milyen szerkezeti részlet ázott, és milyen mértékben. A faszerkezetek köztudott, hogy nem szeretik a vizet.
Ha már megtaláltad a személyes igényeidnek megfelelő házat, és szakmai segítségre van szükséged a tartószerkezeti állapot felméréséhez, fordulj hozzám bizalommal elérhetőségeimen:
email címem: [email protected]
telefonszámom: +36209555122
A helyszíni tanácsadás díja kiszállási díjjal együtt Vác 25km-es körzetében 30.000 Ft.
Ha statikai tervezésre, vagy hivatalos szakértésre van szükséged, ezesetben is keress bátran elérhetőségeimen, vagy tekintsd meg szolgáltatásaimat, és kérj ajánlatot!
https://statikusvac.hu/
Lónich-Jáger Zsófia, statikus